Amazon Fresh i USA och Europa

Amazon i Sverige är inte den största tjänsten för internethandel, även om vi alltmer vänder oss mot väst när det gäller e-handel. Främst runt om i Kalifornien och andra större städer i USA kan man handla matvaror från Amazon Fresh. Tjänsten innebär att du först signar upp dig som medlem, och sedan kan du klicka hem din mat från massor av olika butiker i närområdet.
Amazon Fresh kommer kanske snart leverera dina grönsaker

Konceptet Amazon Fresh

Amazon Fresh är internetjätten Amazons matvarubutik, men till skillnad från leverantörerna på svensk mark fungerar Amazon Fresh snarare som en upphämtnings- och transporttjänst. Just nu är Fresh bara tillgängligt i USA, men Amazon har sakta börjat etablera sig i utvalda europeiska städer. Berlin, London och andra tyska städer är först i kön att kunna ta del av tjänsten. Konceptet innebär att du som kund kan beställa hem varor från dina lokala butiker, odlare och gårdar, Amazon hämtar upp dem och sedan kan du faktiskt få din matbutiker på nätet. På så vis lyckas de erbjuda ett bredare sortiment, dina lokala märken och en snabbare leverans än många konkurrenter på marknaden.

Den svenska och amerikanska marknaden

I USA har Amazon Fresh vuxit sig stora på kort tid. Marknaden är bred, men där har den till största del tagits över av stora internetbolag som Google och Amazon. Även tjänsten Instacart är populär i USA, medan här i Sverige präglas marknaden av mindre konkurrerande uppstickare. Företag som Mat.nu eller Mathem har inte funnits länge i branschen, men är en reell utmaning för redan etablerade matvarubutiker i Sverige. På nätet kan företagen erbjuda både kvalitet och kvantitet på samma gång, ofta till bättre priser än i fysiska butiker. Genom en bättre organiserad logistik samsas närproducerad mat från lokala leverantörer med globala storsäljare från hela världen.

Kommer Amazon Fresh till Sverige?

Efter framgångar i USA vänder nu Amazon Fresh blicken mot Europa. Tjänsten har redan börjat etableras i Tyskland som är Amazons största marknad efter USA. Fresh hämtar upp de beställda varorna från lokala leverantörer och butiker för att leverera dem hem till kunden redan samma dag. Om konceptet blir framgångsrikt i Berlin så är det mycket möjligt att vi får se Amazons matvarubutik Fresh även i Sverige.

Comments are closed.