Bäst i test

Hitta matkassen som är bäst i test

För dig som vill ha ytterligare hjälp med att välja matkasse kan det vara bra att kolla på vad andra har sagt om de olika alternativen. Här har vi sammanställt de viktigaste testerna som har gjorts av matkassar på den svenska marknaden sedan fenomenet började dyka upp runt 2010. Tänk på att inte läsa dig blind på testresultaten utan istället utgå från dina behov när du väljer matkasse. De flesta leverantörerna erbjuder en prova-på rabatt för att du ska kunna upptäcka vad som passar dig bäst. Här är hela bäst i test-listan.

Bild - Matkasse - Bäst i test

Bäst i test enligt Testfakta

Metod: 8 barnfamiljer fick testa varsin matkasse under en vecka för att sedan lämna omdöme.

Testade matkassar: Linas Matkasse, Middagsfrid, Ecoviva, Mathem, Matkomfort, Framtidens Mat, Matkassen och Mataffären.

Omdömen och resultat: Matkomfort, Linas Matkasse, Ecoviva och Matkassen var de matkassar som var bäst i test enligt familjerna. Framtidens Mat fick sämst betyg, råvarorna var bra men recepten var inget som föll testfamiljerna i smaken. Linas Matkasse och Mataffären hade lite för små portioner enligt testfamiljerna.

Övrigt: Familjerna som testade gillade konceptet och ville fortsätta, dock önskade de fler tillval såsom kryddor man förutsätts redan ha hemma. De saknade även frukostmat, något som numer erbjuds av allt fler företag.

Bäst i test enligt Aftonbladet

Metod: Kocken Gustav Hector, finsmakaren Edward Blom och dietisten Sofia Antonsson får granska menyer från fem olika leverantörer av matkassar.

Testade Matkassar: Middagsfrid, Linas Matkasse, Mathem, ICA och Coop.

Omdömen och resultat: Bäst i test är matkassen från Middagsfrid men den är också testets dyraste matkasse. Kicki Theander som står bakom Middagsfrid förklarar att fokus ligger på att överraska och hjälpa folk att hitta nya maträtter. Recepten är utskrivna ned till kryddmått för att de skall vara enkla att tillaga. Att priset landar lite högre än andra matkassar förklarar hon med att de satsar på ekologiskt, då kan priset gå upp lite.

Övrigt: Panelens deltagare saknade svensk husmanskost i alla matkassarna. ”Var är raggmunkarna med fläsk?” undrade Victor Hector.

Bäst i test enligt Allas

Metod: Familjen Soffpotatis testade fyra matkassar under fyra veckor, en matkasse per vecka. Det man fokuserade på var om maten passade bra till både barn och vuxna, hur lättlagad maten var och hur mycket grönsaker matkassen innehöll.

Testade Matkassar: Linas Matkasse, Ica, Middagsfrid och Tasteline/MatHem.

Omdömen och resultat: Smakmässigt blev Linas Matkasse bäst i test då rätterna var uppskattade av både vuxna och barn. Sämst betyg på smaken fick Tasteline/MatHem, de vuxna uppskattade maten men endast en av rätterna under testveckan accepterades av barnen. Ica och Middagsfrid hade de mest lättlagade matkassarna, både Linas Matkasse och Tasteline/MatHem ansågs vara i krångligaste laget för den stressade barnfamiljen. Tasteline/MatHem och Middagsfrid var de matkassar som innehöll mest grönsaker.

Bäst i test enligt TT/Wiseguide

Metod: Matkassarna och recepten i testet är jämförda utifrån kriterier som: varifrån varorna kommer, om de är ekologiska och hur bra näringsdeklarationen stämmer överens med vad som anges. Självklart har man även tagit hänsyn till smaken på maten. Undersökningen har inte tagit hänsyn till pris utan fokus har varit på att hitta den matkassen med bäst mat.

Testade Matkassar: Linas Originalkasse, Middagsfrid, Ecoviva, City Gross, Mathem och Årstiderna.

Omdömen och resultat: Bäst i test enligt TT/Wiseguides undersökning är den ekologiska matkassen från Ecoviva med fem av fem i betyg. Även matkassen från Ecoviva prickar in alla kriterier, maten är god och tillagningstid och energiintag stämmer överens med vad som anges. Alla råvaror är färska och i gott skick, nästan allt är miljömärkt eller ekologiskt.

Bäst i test enligt Bäst-i-Test

Metod: Två barnfamiljer med barn i förskoleåldern har testat fyra olika matkassar och varje kasse har testats under två veckor. Målet har varit att hitta den matkassen som bäst passar in i livspusslet. Därmed har stor vikt lagts vid att maten ska levereras till dörren och att recepten ska vara enkla att tillaga. Kvalitet på råvaror och hur mycket man förväntas ha hemma har också varit med som kriterier och viktigast av allt är självklart hur bra och god maten är. Alla familjemedlemmar har fått betygsätta maten på en skala från ett till fem och sedan har man tagit ut ett genomsnitt.

Testade Matkassar: Tasteline/MatHem, Linas Matkasse, Matkomfort, Middagsfrid och Bra Mat Hemma.

Omdömen och resultat: Bäst i test var Barnkassen från Middagsfrid. Både familjerna som deltog i testet uppgav att det var matkassen de skulle vilja fortsätta prenumerera på. Svårighetsgraden och tillagningstiden var lagom och matkassen innehöll mycket frukt och grönt. Minus var att man förväntades ha många ingredienser hemma. Näst bäst var Familjefavoriter från Matkomfort. Pluspoäng för att det är den mest snabblagade maten med lyxigast känsla, minuspoäng för bristen på sallad och grönsaker. Matkomforts matkasse passar bra för den som vill lägga så lite tid som möjligt på matlagning. På tredje plats placerar man Barnkassen från Linas Matkasse, där får man det som utlovas och maten är tillräckligt enkel och snabblagad. Minuspoäng kommer från de vuxna i testet som gärna hade sett fler spännande smaker och mer sallad till maten. Därefter kommer familjekassen från Bra Mat Hemma och Barnkassen från Tasteline/MatHem. Båda två hade långa tillagningstider och lite knepigare recept men får pluspoäng för god mat. Alla vuxna i testet var överens om att den godaste maträtten fanns i Familjekassen från Bra Mat Hemma.

Övrigt: Båda familjerna var nöjda med alla matkassar, de två ”förlorarna” fick sämre betyg än övriga för att tillagningen var längre och recepten krångligare.

Bäst i test enligt MåBra

Metod: MåBra har testat utifrån kriterierna råvaror, meny, tjänst, näringsvärde och prisvärde. Självklart ligger stor vikt vid att matkassen skall vara hälsosam.

Testade Matkassar: Linas Matkasse Original, Middagsfrids Stora Matkassen, City Gross Original, Coop Ekologisk, Go’ Middag GI-Meny, Ica Matkassen Inspiration.

Omdömen och resultat: Bäst i test enligt MåBras undersökning är kassen Coop Ekologisk. Ungefär hälften av varorna är ekologiska och kött och kyckling kommer från svenska gårdar. Kassen är inspirerande och bjuder på ovanliga rätter och nya råvaror med tips om hur man kan variera sig. Matkassen får minus för att den innehåller lite väl snålt tilltagna portioner, men de ligger inom spannet för rekommenderat kaloriintag. På andra plats kommer Linas Matkasse Original som får pluspoäng för en väl genomtänkt meny. Linas Matkasse innehåller störst andel kolhydrater av alla testade matkassar men når ändå inte upp till det rekommenderade intaget på 50-60 %. På god tredjeplats kommer Stora Matkassen från Middagsfrid, med en bra och varierad meny som innehåller enkla tips som gör matlagningen roligare. Matkassen håller lite för hög fettnivå och innehåller lite för lite kolhydrater, men mängden protein är bra.

Övrigt: Alla testade matkassar innehåller lägre andel kolhydrater än vad som rekommenderas men det totala energiintaget ligger inom ramen för vad en vuxen människa behöver. Det gäller för alla matkassar.